Architectural Competition

June 2013 marked the beginning of a two-stage architectural competition to design the building that will become the Nobel Center – the new home of the Nobel Prize in Stockholm. Eleven prominent architects from eight countries participated from start. In November 2013 three design proposals were selected for the second stage of the competition, and the anonymity of the entries ended.

Of the three further refined proposals, a unanimous jury selected David Chipperfield’s and Christoph Felger’s slender brass-clad building entitled “Nobelhuset” as the winner. An internationally recognised architectural office with extensive experience of culturally historical environments will thus become the partner that will help make the new home of the Nobel Prize in Stockholm a reality.

The submitted entries under assessment by the jury in the second stage of the architectural competition were:

Nobelhuset by Chipperfield

Nobelhuset by David Chipperfield Architects

The Nobel Snowflake by Wingårdhs

The Nobel Snowflake by Wingårdh Arkitektkontor

A Room and a Half by Johan Celsing

A Room and a Half by Johan Celsing Arkitektkontor

 

 

 

 

 

 

 

 

Before stage two of the competition, the jury announced its views in a statement to the competitors. One of the additions that were made in the competition brief was a reduction of the programme area. As a result, the buildings being proposed decreased in size, especially above ground. All three finalist proposals are located in the north-western corner of the site, allowing the creation of an attractive open space in a sunny position with plenty of room for strolling on the quay along the water. The architects also refined their proposals based on the jury’s desire for greater openness towards the surrounding public areas and walkways.

All illustrations have been exhibited at the Nobel Museum in Stockholm during the whole competition. For more information please see the Nobel Museum webpage.

In its assessment work, the jury attached great importance to the building’s adaptation to the surrounding cityscape and cultural environment, as well as how the external design fits together with the Nobel Prize and the identity of Nobel activities.

Read the Statement of the Jury after the first stage of the competition (pdf) and the final Statement of the Jury (pdf):

Statement of the jury_Thumbnail jury engelsk

Read more about the competition process, architects and jury members