Alla videor

Här låter vi ett flertal personer komma till tals och ge sin syn på projektet – olika personer inom flera olika sfärer i samhället, med eller utan koppling till Nobel.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

 

“Skälet till att jag är positiv är att jag ser projektet ur ett femtio- till hundraårsperspektiv”

Hans Rosling är professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet och medgrundare av stiftelsen Gapminder. Han är en av grundarna av Läkare utan gränser i Sverige, samt medlem av Kungliga Vetenskapsakademien.

 

”Det är en väldigt spännande utveckling vi har framför oss”

Torsten Wiesel, en svensk neurofysiolog och läkare, är vetenskaplig beskyddare för och hedersledamot i Sveriges unga akademi. 1981 tilldelades Wiesel Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillsammans med David H. Hubel. De belönades för sin kartläggning av hur hjärnan sammanställer informationen från ögats näthinna för att producera detaljerade visuella bilder av världen.

 

”Vi såg framför oss en byggnad som interagerar med hela staden”


Gert Wingårdh är en av Sveriges ledande arkitekter och var en av tre finalister i arkitekttävlingen om Nobel Center. Han har bland annat ritat byggnader som Emporia i Malmö, Kuggen i Göteborg, Victoria Tower i Kista, House of Sweden i Washington, D.C. samt Sveriges ambassad i Berlin. Gert Wingårdh är även hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola. Gert Wingårdh deltog i den arkitekttävling som arrangerades kring Nobel Center.

 

”Möten kan förändra ett liv”

Anna Sjöström Douagi är vd för Sveriges unga akademi ett uppdrag som hon fick av Kungliga Vetenskapsakademien 2011. Anna har stor erfarenhet av internationella forskningssamarbeten. Hon har disputerat i immunbiologi vid Karolinska Institutet.

”Sverige ska konkurrera med de största kunskaperna”


Karl-Petter Thorwaldsson är ordförande för Landsorganisationen i Sverige, LO. Innan det arbetade han som facklig-politisk ombudsman på IF Metall. Karl-Petter Thorwaldsson är även ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse samt verkställande utskott.

 

”SVT och Nobel handlar i grunden om kunskap och demokrati”

Eva Hamilton är tidigare VD för SVT. Idag är hon ordförande för Radiohjälpen och Radiotjänst. Hon sitter även i styrelsen för Lindex, LKAB, Fortum och Nobel Center. Eva Hamilton är även medlem i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens näringslivsråd.

 

”När man reser runt i världen så får man höra att Nobelpriset är det största man kan få”

Carl-Henric Svanberg är Styrelseordförande i BP samt Volvo. Han har tidigare bland annat varit verkställande direktör för ASSA Abloy AB samt för Telefonaktiebolaget LM Ericsson.

 

”Nobel Center kommer att inspirera nya generationer”

Leif Johansson är styrelseordförande för AstraZeneca och Ericsson. Han är även ordförande i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) samt Ordförande i Nobelstiftelsens International Advisory Board.

 

”Det här kommer att bli en välbehövlig injektion in i kulturvärlden”

Sigge Eklund är författare och en av skaparna av podcasten Alex och Sigges podcast.

 

”Jag tycker att det är ett väldigt bra initiativ”

Mario Vargas Llosa är författare och erhöll Nobelpriset i litteratur 2010. Intervjun gjordes i samband med ett besök på Nobelmuseet i maj 2014.

 

”En av de viktigare sakerna med Nobel Center är satsningen på skolan”

Marika Hedin är museichef för Gustavianum i Uppsala, samt fil.dr. i historia, tidigare verksam som lärare och forskare vid Stockholms universitet och KTH. Hon sitter i Nobelmuseets styrelse samt är verksamhetsutvecklare åt Nobel Center. Tidigare har Marika även varit chef för Vasamuseet.

 

”Nobel Center manifesterar Stockholms själ”

Björn Ulvaeus är en av Sveriges mest kända låtskrivare och producenter samt tidigare medlem av gruppen ABBA.

 

“Det hade varit en ära för Göteborg att ha ett Nobel Center i vår stad”

Anneli Hulthén är socialdemokratisk politiker och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Hon har tidigare även varit riksdagsledamot och ledamot i Europaparlamentet mellan åren 1995-2002. Annelie Hulthén är även ordförande för Business Region Göteborg.

 

”Nobel Center kan skapa en plats för Nobelpriset att förkroppsligas på”

Gunnar von Heijne är professor i kemi vid Stockholms universitet samt tidigare ordförande, nuvarande ledamot, i Nobelkommittén för kemi. Han är även en av Sveriges mest citerade forskare inom området biokemi och molekylärbiologi.

 

”Blasieholmen är en idealisk plats där vetenskapen möter samhället”

Göran K Hansson är professor i kardiovaskulär forskning på Karolinska institutet. Han är även ledamot- samt tillträdande ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien. Han har tidigare varit ordförande och sekreterare i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin vid Karolinska Institutet och är för närvarande vice ordförande i Nobelstiftelsens styrelse.

 

”Nobel Center lyfter fram en unik del av vår historia”

Joakim Larsson är moderat oppositionsborgarråd i Stockholms stad med övergripande ansvar för stadsbyggnadsfrågor.

 

”Blasieholmen är en plats som Stockholms stad länge har velat använda till något liknande”

Roger Mogert är socialdemokratiskt stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholms stad.

 

”Vi vill skapa en plats där man diskuterar tidens avgörande frågor”

Lars Heikensten är VD för Nobelstiftelsen. Han har tidigare bland annat varit riksbankschef mellan åren 2003-2005 och svensk ledamot av Europeiska revisionsrätten mellan 2006-2011. Lars Heikensten är en av de drivande personerna bakom skapandet av ett Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm.

 

”Vi är mycket nöjda med hur det ser ut”

Sigbrit Franke är ledamot i Familjen Erling-Perssons stiftelse, som är en huvudfinansiär till Nobel Center. Hon har tidigare varit Sveriges universitetskansler samt rektor för Umeå universitet.

 

“Donationen står fast”

Göran Sandberg är verkställande ledamot för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som är en huvudfinansiär till Nobel Center. Han är även professor vid Umeå Plant Science Centre och tidigare rektor för Umeå universitet.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone