Rätten till frihet – Martin Luther King, Jr

5 september, kl. 17.00–19.00

Välkommen på lärarkväll om utställningen och skolprogrammet om en stor rättighetsikon.

Martin Luther King, Jr vid en av marscherna från Selma till Montgomery. Demonstranterna krävde lika rösträtt för alla medborgare. Foto: Flip Schulke/Corbis via Getty Images.

Inför invigningen av utställningen Rätten till frihet – Martin Luther King, Jr (invigs 28 september) bjuder Nobelmuseets skolavdelning in till en informativ och inspirerande lärarkväll för dig som undervisar på högstadiet och gymnasiet.

Kvällen kommer att innehålla:

  • Föredrag med Gloria Ray Karlmark, en av de nio afroamerikanska ungdomar – de så kallade Little Rock Nine – som 1957, med skydd av soldater ur USA:s försvarsmakt, studerade på Little Rock Central High School i Little Rock. Gloria Ray Karlmark, idag bosatt i Sverige, berättar om sina upplevelser och sitt engagemang i den amerikanska medborgarrättelsen.
  • Presentation av utställningen och det skolprogram som kommer att erbjudas i anslutning till utställningen.
  • Under kvällen bjuds det på kaffe och smörgås.

Läs mer om utställningen här och skolprogrammet här.

 

Det är kostnadsfritt att delta för lärare. Begränsat antal platser.

Anmäl dig här senast den 27 augusti.


 

Läkemedel i naturen

18 september, kl. 16.00–19.30

Välkommen till en lärarkväll om läkemedel och hur de kan påverka naturen.

De senaste åren har forskare blivit alltmer uppmärksamma på att läkemedel som sprids i naturen kan ge ekologiska effekter. Under lärarkvällen den 18 september 2018 kommer du få möjlighet att lära dig mer om denna problematik och diskutera betydelsen av nya forskningsrön.

 

Vi erbjuder panelsamtal, möjligheter till frågor, diskussioner och förhoppningsvis svar, samt kaffe och avslutande mingel med dryck och mat. Konferensen riktar sig främst till lärare i naturvetenskap, biologi och kemi på gymnasiet och högstadiet, men passar även lärare i SO-ämnen och filosofi och andra intresserade.

Under kvällen får du möta bland annat Tomas Brodin, forskare vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå Universitet, Bengt Mattson, sakkunnig från LIF – de forskande läkemedelsföretagen (Läkemedelsindustriföreningen) med flera. Ni får förstås också en genomgång av flera relaterade Nobelpris.

 

Det är kostnadsfritt att delta för lärare. Begränsat antal platser.

Anmäl dig här senast den 30 augusti.

Under kvällen serveras kaffe, frukt och mat med vin/öl/alkoholfritt. Meddela gärna eventuella allergier och liknande.

Har du frågor? Kontakta andreas.lundin@nobelmuseum.se.