Tidens stora frågor

Jonas Borg - DSC_9870

2015 års Nobel Week Dialogue i Göteborg bjöd på många intressanta paneldiskussioner, möten och samtal. På bilden ses Edvard och May-Britt Moser som fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2014 tillsammans med Margaret Boden, professor vid Sussex Universitet. Foto: Jonas Borg © Nobel Media 2015.

Nobel Center ska bli en självklar plats för samtal och möten om tidens stora frågor. Här ska vetenskapsmän, beslutsfattare, opinionsbildare, konstnärer, skolbarn och människor från hela världen kunna förkovra och fördjupa sig. Här står mänsklighetens stora utmaningar på dagordningen.

Programverksamheten på Nobel Center ska vara bred och samtidigt hålla en genomgående hög kvalitet. Den kommer att vara anpassningsbar och vända sig till olika målgrupper vid olika tillfällen.

Med jämna mellanrum blir Nobel Center en arena för möten och publika evenemang tänkta att locka en bred och stor publik. Det skulle kunna handla om ett föredrag av fredspristagaren Malala Yousafzai eller klimatkännaren Steven Chu – fysikpristagare och Obamas tidigare energiminister.

De senaste åren har runt 1000 personer deltagit i Nobel Week Dialogue i Stockholm och Göteborg. I en öppen och dialogorienterad mötesform har viktiga frågor för mänskligheten som exempelvis genetik, energi och åldrande behandlats av ledande vetenskapsmän, Nobelpristagare, konstnärer och beslutsfattare i politik och näringsliv.

Nobelpriset gör det möjligt att locka personer som annars kan vara svåra att få att komma till Stockholm. Det kan vi ta vara på i Nobel Center.