Lärarkväll med Gamla Stans museer

Vet du vad museerna i Gamla stan har gemensamt? Vi vill erbjuda dig som lärare ett rikt och kvalitativt utbud av skolprogram som kan vara ett komplement i din undervisning. Den här kvällen vill vi presentera våra aktiviteter för skolor för dig.

Vi presenterar ett utförligt program i början av 2019.

 

Följande museer deltar:

 

Judiska museet             Kungliga Slottet

Livrustkammaren           Medeltidsmuseet

Nobelmuseet                 Postmuseet

Storkyrkan

 

Anmäl dig här.

 


 

Om våra lärarkvällar

Vi erbjuder diskussioner, möjligheter till frågor och förhoppningsvis svar på ämnen relaterade till vår verksamhet, samt kaffe och avslutande mingel med lättare förtäring.

Har du frågor om lärarkvällarna? Kontakta andreas.lundin@nobelmuseum.se.

 


Tidigare lärarkvällar

Vi har haft fem lärarkvällar i höst med följande ämnen: (1) kreativitet, kunskap, konst och svarta hål, (2) klartänkthet och faktaresistens, (3) årets Nobelpris, (4) en baserad på vår utställning Rätten till frihet–Martin Luther King, Jr (29/9–15/9 2018) och (5) en om läkemedel i naturen.

 

5 december, Creativity, knowledge, art and black holes.

Publiken fick träffa Nobelpristagare Frank Wilzcek, artist och producent Frida Sjöström, professor Ingvar Sjöberg och curator Betsy Devine för att prata om möjligheten att konst och kreativt arbete kan hjälpa oss förstå och förklara komplexa saker inom vetenskapen och i samhället.
Videos från lärarkvällen kommer att läggas upp här inom kort.

 

15 november, Faktaresistent eller klartänkt?

Kan skolan vaccinera unga mot pseudovetenskap, populism och missuppfattningar? Hur kan vi lära eleverna vetenskaplig metod på ett begripligt sätt? På vår lärarkväll 15 november visade vi hur lärare kan jobba med Klartänkt, ett kostnadsfritt material med filmer och lärarhandledning om kritiskt tänkande, vetenskaplig metod och argumentationsfel.

Vi visade också hur du kan arbeta med utgångspunkt i Roslings bok Factfulness som vi på Nobel Center just gett till alla som går i trean på gymnasiet. Under kvällen fick lärarna verktyg för att arbeta med utgångspunkt i boken, även om eleverna inte har läst hela boken. Se en video från presentationen med Carl-Johan Markstedt och Annika Hedås-Falk. Carl-Johan har skrivit lärarhandledningen till Factfulness för Natur & Kultur.

 

 

Vi fick också en direktrapport från konventet Flat Earth Society som filmproducenten och journalisten Rasmus Åkerblom bevakade i Denver, USA.

 

I panelsamtal möttes läraren och skoldebattören Isak Skogstad, filosofiläraren Niklas Brismar Pålsson och utbildningschef Annika Hedås Falk. Se video från panelsamtalet:

Tillhörande material

Klartänkt – ett lektionsmaterial om vetenskaplig metod och kritiskt tänkande, åk 7–9. Klicka här för att ladda hem lärarhandledningen.

Factfulness – ladda hem boken och lärarhandledningen från Natur och Kulturs hemsida (gratis).

Tipsa din elever att ladda hem boken Factfulness!

 


18 oktober, Årets Nobelpris och Nobeltema i skolan

Vi bjöd in till en kväll då vi berättade om årets Nobelpris på en nivå som alla kunde hänga med på. Vi introducerade även skolprojektet Nobel Creations 2018 som i år blir tillgängligt för alla. I projektet kan ni som klass arbeta med konstnärliga tolkningar av årets pris.

Information om Nobel Creations finns här.

 


5 september, Rätten till Frihet–Martin Luther King Jr

Inför invigningen av utställningen Rätten till frihet – Martin Luther King, Jr bjöd Nobelmuseets skolavdelning in till en informativ och inspirerande lärarkväll för de som undervisar på högstadiet och gymnasiet.

 

Kvällen innehöll:

Föredrag med Gloria Ray Karlmark, en av de nio afroamerikanska ungdomar – de så kallade Little Rock Nine – som 1957, med skydd av soldater ur USA:s försvarsmakt, studerade på Little Rock Central High School i Little Rock. Gloria Ray Karlmark, idag bosatt i Sverige, berättade om sina upplevelser och sitt engagemang i den amerikanska medborgarrättelsen.

Presentation av utställningen och det skolprogram som kommer att erbjudas i anslutning till utställningen.

 


18 september Läkemedel i naturen

De senaste åren har forskare blivit alltmer uppmärksamma på att läkemedel som sprids i naturen kan ge ekologiska effekter. Under lärarkvällen den 18 september 2018 fick lärare möjlighet att lära sig mer om denna problematik och diskutera betydelsen av nya forskningsrön.

 

Medverkande:

Tomas Brodin, forskare vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå Universitet,

Bengt Mattson, sakkunnig från LIF – de forskande läkemedelsföretagen (Läkemedelsindustriföreningen) med flera.

Deltagarna fick även en genomgång av flera relaterade Nobelpris.